Jesienna dieta dobra dla zdrowia fizycznego i psychicznego

jesienna dieta

W okresie jesienno-zimowym tematyka zdrowia i odporności jest niemal codziennym punktem dyskusji w mediach. Dobra odporność jest kluczowa dla utrzymania dobrego samopoczucia, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że to, jak odporni jesteśmy, w dużej mierze zależy od tego, w jakim stanie jest nasze zdrowie psychiczne.

Przemilczana rola psychiki

Dialog na temat zdrowia psychicznego często jest pomijany albo niedoceniany, a jego aspekty zostają marginalizowane w kontekście naszej odporności. To wynika z historycznych tendencji do rozdzielania umysłu i ciała. Często zaniedbujemy aspekty psychologiczne i skupiamy się tylko na fizyczności, przez co nasze trudności psychiczne i emocjonalne stopniowo się pogłębiają.  

Konsekwencje zaniedbań psychicznych dla kondycji fizycznej

Osłabiona kondycja psychiczna wpływa negatywnie na naszą fizyczność, ponieważ sprzyja sięganiu po niezdrowe przekąski i nie zachęca do regularnej aktywności fizycznej. A ta – jak wiadomo – jest konieczna w celu zachowania dobrego samopoczucia. Zaniedbania osłabiają naszą odporność i zmuszają organizm do walki z wewnętrznymi problemami zamiast budowania obrony przed zewnętrznymi zagrożeniami.

dieta jesienią

Jedz warzywa i owoce

Wzbogać swoją dietę o warzywa pełne witamin A, C i E, mające właściwości antyoksydacyjne.

  • Takie produkty neutralizują wolne rodniki i zwiększają odporność organizmu.
  • Do źródeł witamin A, C i E zaliczamy m.in. paprykę, pomidory, czarną porzeczkę, szpinak, marchew, brokuły, natkę pietruszki i cebulę.
  • Warzywa najlepiej jest jeść na surowo albo pić wyciśnięte z nich soki.
  • Dla pobudzenia odporności warto dodać do potrawy przyprawy takie jak imbir, curry, chili, pieprz cayenne albo gałka muszkatołowa.
  • Produkty bogate w błonnik poprawiają przemianę materii.
  • Warto wprowadzić do diety kiszonki i naturalne zakwasy dostarczające probiotyków wspomagających pracę jelit.
  • Korzystny wpływ na florę bakteryjną mają naturalne jogurty i inne fermentowane produkty mleczne.

Jeśli chodzi o owoce, to możesz postawić na śliwki, gruszki i jabłka, winogrona, żurawinę i jeżyny.

Jedz mniej, ale częściej.

Spożywaj białka związane z dobrym samopoczuciem

Produkty bogate w białko, a w szczególności tryptofan, są kluczowe dla produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Dlatego, chcąc zachować dobrą kondycję psychiczną, warto jeść jaja, mięso drobiowe, ryby i orzechy. Tryptofan zawarty w tych produktach jest swego rodzaju paliwem dla naszego mózgu i podnosi na duchu w szare, jesienne dni.

Pamiętaj o właściwej dawce witamin

Jesienią dni są krótsze i mniej słoneczne, dlatego nasze ciała potrzebują suplementacji w postaci witamin. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B oraz witamina D, które pomagają w utrzymaniu równowagi psychicznej. Regularne spożycie produktów bogatych w te witaminy, w tym jajek, tłustych ryb i orzechów, może znacznie poprawić samopoczucie.

Kwas foliowy zmniejsza uczucie zmęczenia, a tiamina, witaminy B, C, magnez, fosfor i mangan wspierają prawidłowy metabolizm energetyczny. Witaminy A i PP utrzymują zdrowie błon śluzowych, witamina B6 wspomaga produkcję czerwonych krwinek, witamina C wspiera produkcję kolagenu i ochronę komórek, witamina E, cynk i selen chronią przed stresem oksydacyjnym. Żelazo ułatwia transport tlenu, magnez wspiera syntezę białka, a cynk sprzyja utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych.

Zwiększ spożycie tłuszczów omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 to tzw. „dobre” tłuszcze, które są potrzebne, by organizm człowieka mógł funkcjonować prawidłowo. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają kluczowe znaczenie dla funkcjonowania naszego mózgu i są związane z mniejszym ryzykiem depresji. Łososie, siemię lniane, orzechy włoskie i oleje roślinne są świetnym źródłem tych tłuszczów. Ich regularne spożycie poprawi kondycję mózgu i pomoże w ochronie przed trudnymi emocjami, typu złość. O te w jesienno-zimowej, depresyjnej aurze niestety nie jest trudno.

Nie zapominaj o płynach

Odwodnienie zwykle jest równoznaczne ze zmęczeniem i gorszym samopoczuciem, a do tego nie powinniśmy dopuścić. Dlatego tak ważne jest, by regularnie się nawadniać. Dodatkowo możemy pić herbaty ziołowe i jeść owoce będące źródłem antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

zdrowa dieta na jesień

Współczesne niedocenianie zdrowia psychicznego

Chociaż zdrowie psychiczne jest kluczowym elementem naszej ogólnej kondycji, często jest pomijane w społecznej debacie na temat odporności, a jak widać – nie powinno. Brak edukacji na temat zdrowia psychicznego prowadzi do braku umiejętności właściwego odpoczynku i regeneracji, co jest kluczowe dla zachowania dobrej kondycji psychicznej.

Ludzie powinni nauczyć się słuchać sygnałów wysyłanych przez ciało i wybierać, co jest dla nich najlepsze. Biorąc odpowiedzialność za własne zdrowie psychiczne i fizyczne, możemy odkryć nowe zasoby, potencjał i siłę, a jednocześnie złagodzić wewnętrzną samokrytykę i wspierać odporność psychiczną. Zdrowie psychiczne i fizyczne są ze sobą powiązane i oba są kluczowe dla budowania odporności, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *