W okresie jesienno-zimowym tematyka zdrowia i odporności jest niemal codziennym punktem dyskusji w mediach. Dobra odporność jest kluczowa dla utrzymania dobrego samopoczucia, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że to, jak odporni jesteśmy, w dużej mierze zależy od tego, w jakim stanie jest nasze zdrowie psychiczne.
Spis treści
Przemilczana rola psychiki
Dialog na temat zdrowia psychicznego często jest pomijany albo niedoceniany, a jego aspekty zostają marginalizowane w kontekście naszej odporności. To wynika z historycznych tendencji do rozdzielania umysłu i ciała. Często zaniedbujemy aspekty psychologiczne i skupiamy się tylko na fizyczności, przez co nasze trudności psychiczne i emocjonalne stopniowo się pogłębiają.
Konsekwencje zaniedbań psychicznych dla kondycji fizycznej
Osłabiona kondycja psychiczna wpływa negatywnie na naszą fizyczność, ponieważ sprzyja sięganiu po niezdrowe przekąski i nie zachęca do regularnej aktywności fizycznej. A ta – jak wiadomo – jest konieczna w celu zachowania dobrego samopoczucia. Zaniedbania osłabiają naszą odporność i zmuszają organizm do walki z wewnętrznymi problemami zamiast budowania obrony przed zewnętrznymi zagrożeniami.
Jedz warzywa i owoce
Wzbogać swoją dietę o warzywa pełne witamin A, C i E, mające właściwości antyoksydacyjne.
- Takie produkty neutralizują wolne rodniki i zwiększają odporność organizmu.
- Do źródeł witamin A, C i E zaliczamy m.in. paprykę, pomidory, czarną porzeczkę, szpinak, marchew, brokuły, natkę pietruszki i cebulę.
- Warzywa najlepiej jest jeść na surowo albo pić wyciśnięte z nich soki.
- Dla pobudzenia odporności warto dodać do potrawy przyprawy takie jak imbir, curry, chili, pieprz cayenne albo gałka muszkatołowa.
- Produkty bogate w błonnik poprawiają przemianę materii.
- Warto wprowadzić do diety kiszonki i naturalne zakwasy dostarczające probiotyków wspomagających pracę jelit.
- Korzystny wpływ na florę bakteryjną mają naturalne jogurty i inne fermentowane produkty mleczne.
Jeśli chodzi o owoce, to możesz postawić na śliwki, gruszki i jabłka, winogrona, żurawinę i jeżyny.
Jedz mniej, ale częściej.
Spożywaj białka związane z dobrym samopoczuciem
Produkty bogate w białko, a w szczególności tryptofan, są kluczowe dla produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Dlatego, chcąc zachować dobrą kondycję psychiczną, warto jeść jaja, mięso drobiowe, ryby i orzechy. Tryptofan zawarty w tych produktach jest swego rodzaju paliwem dla naszego mózgu i podnosi na duchu w szare, jesienne dni.
Pamiętaj o właściwej dawce witamin
Jesienią dni są krótsze i mniej słoneczne, dlatego nasze ciała potrzebują suplementacji w postaci witamin. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B oraz witamina D, które pomagają w utrzymaniu równowagi psychicznej. Regularne spożycie produktów bogatych w te witaminy, w tym jajek, tłustych ryb i orzechów, może znacznie poprawić samopoczucie.
Kwas foliowy zmniejsza uczucie zmęczenia, a tiamina, witaminy B, C, magnez, fosfor i mangan wspierają prawidłowy metabolizm energetyczny. Witaminy A i PP utrzymują zdrowie błon śluzowych, witamina B6 wspomaga produkcję czerwonych krwinek, witamina C wspiera produkcję kolagenu i ochronę komórek, witamina E, cynk i selen chronią przed stresem oksydacyjnym. Żelazo ułatwia transport tlenu, magnez wspiera syntezę białka, a cynk sprzyja utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych.
Zwiększ spożycie tłuszczów omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 to tzw. „dobre” tłuszcze, które są potrzebne, by organizm człowieka mógł funkcjonować prawidłowo. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają kluczowe znaczenie dla funkcjonowania naszego mózgu i są związane z mniejszym ryzykiem depresji. Łososie, siemię lniane, orzechy włoskie i oleje roślinne są świetnym źródłem tych tłuszczów. Ich regularne spożycie poprawi kondycję mózgu i pomoże w ochronie przed trudnymi emocjami, typu złość. O te w jesienno-zimowej, depresyjnej aurze niestety nie jest trudno.
Nie zapominaj o płynach
Odwodnienie zwykle jest równoznaczne ze zmęczeniem i gorszym samopoczuciem, a do tego nie powinniśmy dopuścić. Dlatego tak ważne jest, by regularnie się nawadniać. Dodatkowo możemy pić herbaty ziołowe i jeść owoce będące źródłem antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Współczesne niedocenianie zdrowia psychicznego
Chociaż zdrowie psychiczne jest kluczowym elementem naszej ogólnej kondycji, często jest pomijane w społecznej debacie na temat odporności, a jak widać – nie powinno. Brak edukacji na temat zdrowia psychicznego prowadzi do braku umiejętności właściwego odpoczynku i regeneracji, co jest kluczowe dla zachowania dobrej kondycji psychicznej.
Ludzie powinni nauczyć się słuchać sygnałów wysyłanych przez ciało i wybierać, co jest dla nich najlepsze. Biorąc odpowiedzialność za własne zdrowie psychiczne i fizyczne, możemy odkryć nowe zasoby, potencjał i siłę, a jednocześnie złagodzić wewnętrzną samokrytykę i wspierać odporność psychiczną. Zdrowie psychiczne i fizyczne są ze sobą powiązane i oba są kluczowe dla budowania odporności, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.