Orzeźwiający sok na gorące dni – jakie owoce i warzywa najlepiej nadają się do wyciskania soku?

wyciskane soki

Czy czujecie też to lato w pełni? Kiedy słońce pali najmocniej, wszyscy szukamy sposobów, by się orzeźwić. Przygotujcie się na podróż po najsmaczniejszych i najbardziej orzeźwiających owocach, które idealnie nadają się na domowe soki.

Dlaczego warto pić soki?

Chyba każdy z nas pamięta te chwile, gdy, będąc dziećmi, rozkoszowaliśmy się świeżo wyciskanymi sokami. Czy były to letnie dni pod jabłonią z własnoręcznie robionym sokiem jabłkowym, czy może poranne śniadania ze szklanką soku pomarańczowego? Bez względu na okoliczności, soki owocowe zawsze dodawały energii i wprowadzały w nasze dni świeży smak.

Wyciskane soki są skarbnicą wartości odżywczych. Dzięki temu, że są robione ze świeżych owoców, zachowują większość substancji odżywczych, które w naturalny sposób trafiają do naszego organizmu.

Jeśli chodzi o korzyści ze świeżo wyciskanych soków, to trudno jest je wszystkie wymienić, ale spróbujmy. Sok jabłkowy na przykład nie tylko jest naturalnie słodki, ale też zawiera duże ilości potasu – podobnie jak jabłka. Banany? Zawierają mangan, który jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia. A jeśli jesteś fanem zielonych soków, na pewno polubisz zielony sok z jarmużu, bogaty w potas.

orzeźwiający sok

Jeśli lubisz słodko-kwaśne smaki, sięgnij po sok owocowy z truskawek, będący źródłem cennych flawonoidów. Kiwi? To bomba witaminowa – zawiera bardzo dużo witaminy C. Natomiast ananasy to korzystne przeciwutleniacze.

Nie zapominajmy też o sokach warzywnych! Buraki, na przykład, są bogate w potas. A jeśli chodzi o błonnik, to wiele owoców, takich jak jabłka, też nam go dostarczy. A to nie wszystko – warzywa, jak jarmuż czy buraki, również mogą zaskoczyć nas swoim błonnikowym potencjałem.

Przepisy na soki odchudzające – jakie warzywa i owoce łączyć?

Ach, lato w pełni, a wraz z nim pełna chęć na orzeźwiające i zdrowe przysmaki. Dlaczego by nie połączyć przyjemności z pożytecznością? Oto kilka propozycji, które nie tylko orzeźwiają, ale też wspierają nasz organizm w procesie odchudzania i dodają energii!

Zacznijmy od klasycznego, ale z pewnym twistem, soku jabłkowego z cynamonem i imbirem. Jabłka zawierają pektyny, które pomagają w trawieniu, a dodatek cynamonu i imbiru przyspiesza metabolizm i jest silnym przeciwutleniaczem.

Jeśli chodzi o połączenie smaków i zdrowotnych korzyści, sok z buraka, cytryny i selera to prawdziwy hit! Burak zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, cytryny zawierają witaminę C, doskonałą dla naszej odporności, a seler? No cóż, zawiera błonnik i białko tak ważne w naszej diecie.

wyciskanie owoców na soki

Tym, którzy potrzebują dawki energetycznej na start, polecamy soki dodające energii, takie jak sok z owoców tropikalnych. Mango, awokado i banany to prawdziwa bomba wartości odżywczych. Awokado dostarczy żelaza, podczas gdy banany są bogate w mangan.

Sok z marchwi, jabłka i pietruszki? Czemu nie? To eliksir zdrowia. Marchewka zawiera witaminę A, jabłka – jak już wspomnieliśmy – pektyny, a pietruszka to świetne źródło witaminy C i żelaza.

Zbyt dużo owoców bogatych w cukier

Soki są zdrowe, pod warunkiem że pijemy je z umiarem. Zbyt wiele w diecie owoców bogatych w cukier może doprowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi. Choć owoce są naturalnym źródłem witamin, takich jak witamina C czy witamina K, to nie zapominajmy, że niektóre z nich, jak winogrona czy figi, mają też dużo cukru. Gdy chcemy poprawić pracę wątroby czy przemianę materii, warto sięgnąć po soki oczyszczające organizm. Sok z jabłka z dodatkiem cynamonu czy sok z cytryny są idealnym wyborem! Nie tylko wspomagają nasz organizm w procesie detoksykacji, ale także dostarczają cennych witamin i minerałów.

A co z naszymi nawykami picia soków? Zbyt szybkie picie soku, zwłaszcza w płynnej formie, może doprowadzić do uczucia ciężkości w żołądku. Dlatego sok najlepiej pić  powoli, delektując się każdym łykiem tak, by nasz organizm miał czas na przyswojenie wszystkich wartości odżywczych.

soki dodające energii

A kiedy masz chęć na coś słodkiego, zamiast sięgnąć po batonik, pomyśl o sokach niwelujących ochotę na słodycze. Jabłko w połączeniu z marchewką i burakiem idealnie się do tego nadają. Dzięki zawartości witaminy E i innych cennych składników te soki nie tylko zaspokajają naszą potrzebę na coś słodkiego, ale również dbają o nasze zdrowie.

Jak wyciskać warzywa i owoce w wyciskarce wolnoobrotowej?

W świecie przetworzonych produktów pełnych konserwantów powrót do natury staje się nie tylko modny, ale i zdrowy. Dla tych, którzy szukają naturalnych sposobów na dbanie o swoje zdrowie, wyciskarki wolnoobrotowe to skarb. Ale jak skorzystać z ich potencjału w pełni?

No dobrze, zacznijmy zatem od owoców, które są zazwyczaj pierwszym wyborem, jeśli chodzi o soki. Przy przygotowywaniu soku, warto pamiętać, że picie świeżo wyciskanego soku z owocach, takich jak cytryna czy jabłko, może dostarczyć nam mnóstwo witamin i składników odżywczych. A dodatek imbiru do naszego soku nie tylko doda mu pikanterii, ale również wspomoże trawienie.

Jeśli chodzi o warzywa, burak jest jednym z tych, które warto wyciskać. Nie tylko nadaje soku wspaniałą, głęboką czerwień, ale także jest bogaty w karoten, który jest doskonały dla naszego wzroku. A połączenie buraka z cytryną? To kompozycja pełna zdrowia, która jednocześnie zaspokoi naszą ochotę na słodycze.

Bez dodatkowych konserwantów i z pełnym bukietem naturalnych składników płynącym z soku wyciskanego w domowych warunkach poczujesz się, jakbyś pił samą esencję zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *