Filiżanka kakao albo gorącej czekolady – idealne przepisy na zimowe wieczory

gorąca czekolada

Kiedy za oknem mróz i śnieg, nic tak nie rozgrzeje jak filiżanka aromatycznego kakao lub gorącej czekolady. Wyobraźcie sobie wieczór, kiedy otuleni w miękki koc delektujecie się pysznym napitkiem. Aby te chwile były jeszcze przyjemniejsze, przygotowaliśmy dla Was cztery wyjątkowe przepisy na czekoladowe napoje, które z pewnością poprawią Wam nastrój. Życzymy smakowitych doznań!

Kakao na chłodne wieczory

Zimą warto mieć w swojej kuchni zapas kakao, które nie tylko skutecznie ogrzewa, ale ma także szereg korzystnych właściwości. Bogate jest w witaminy z grupy B i PP, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, zawiera fenyloetyloaminę, znaną jako hormon miłości – nie bez powodu kakao uznawane jest za afrodyzjak. Oprócz tego działa uspokajająco, relaksująco i stymuluje procesy myślowe.

Jego wyjątkowe właściwości były znane już tysiące lat temu, a Majowie określali je mianem napoju bogów. To właśnie z tego powodu kakao stało się centralnym elementem specjalnych ceremonii, podczas których wspólnie celebrowano jego spożywanie. Ceremonialne kakao, które jest podstawą tych rytuałów, musi pochodzić z niezmodyfikowanych odmian kakaowca i przybiera formę twardych bloków będących efektem zmielenia sfermentowanych i wysuszonych ziaren.

Czekolada na poprawę humoru

Czekolada, a w szczególności jej gorzka odmiana, to skarbnica składników korzystnych dla naszego zdrowia. Zawiera obfite ilości kakao będącego źródłem flawonoidów. Te z kolei pozytywnie wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. Gorzka czekolada dostarcza magnezu i przyczynia się do wzrostu poziomu serotoniny, co korzystnie wpływa na samopoczucie. Jednak dodatki takie jak cukier czy bita śmietana mogą zmniejszyć korzyści zdrowotne tego przysmaku.

kakao

Przepisy na słodką przyjemność 

Przepis 1

Zachęcamy do wypróbowania czterech przepisów na wyśmienite czekoladowe napoje, w tym ceremonialne kakao oraz trzy warianty czekolady na gorąco.

Do przygotowania tego wyjątkowego napoju potrzebujemy szklanki wody lub mleka roślinnego, 20–30 g oryginalnego, pełnotłustego kakao w bloku, dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością, oraz przypraw do wyboru, takich jak chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Dla wzbogacenia smaku dodajmy łyżeczkę lub dwie miodu.

Rozpocznij od podgrzania wody lub mleka roślinnego. Następnie drobno posiekaj kakao i dodaj je do płynu. Mieszaj aż kakao całkowicie się rozpuści. W tym momencie możesz dodać wybrane przyprawy. Całość dokładnie zblenduj. Na zakończenie dosłódź miksturę miodem. I voilà, napój gotowy do degustacji!

Przepis 2

Jeśli kilokalorie nie grają dla Ciebie roli, to mamy dla Ciebie przepis na gorącą czekoladę z dodatkiem masła orzechowego. Wystarczy, że przygotujesz szklankę swojego ulubionego mleka, dodasz do niego ćwierć szklanki śmietanki kremówki i pół tabliczki czekolady. Nie zapomnij o czubatej łyżce masła orzechowego, które nada napojowi niepowtarzalnego charakteru. Jeśli lubisz słodsze smaki, możesz dodać trochę miodu lub cukru. Na koniec, dla dodatkowej przyjemności, udekoruj napój bitą śmietaną.

przepis na gorącą czekoladę

Przygotowanie takiego słodkiego napoju jest banalnie proste. W rondelku delikatnie podgrzej mleko ze śmietanką i opcjonalnie dodanym słodzikiem. Gdy mieszanka będzie ciepła, wrzuć do niej czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj masło orzechowe i mieszaj, aż składniki się połączą. Pamiętaj, by nie doprowadzać napoju do wrzenia. Gdy napój będzie gotowy, przelej go do swojego ulubionego kubka i dodaj bitą śmietanę na wierzch.

Przepis 3 

Tym, którzy szukają czegoś, co nie tylko ich rozgrzeje, ale i zaskoczy smakiem, polecamy gorącą czekoladę z chilli i cynamonem. Składniki są podobne: potrzebujesz mleka, śmietanki i czekolady, ale tym razem dodajesz do tego jedną trzecią łyżeczki mielonego chilli oraz cynamonu, które wprowadzą pikantny akcent. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę miodu lub cukru dla słodyczy.

Przygotowanie tej wersji gorącej czekolady również nie sprawi problemów. W rondelku podgrzej mleko ze śmietanką i słodzikiem, a gdy dodasz czekoladę poczekaj aż się roztopi. Wtedy wsyp chilli i cynamon, całość dokładnie mieszając. Doprowadź do zagotowania, a gdy napój zgęstnieje, będzie gotowy do podania. Przelej go do kubka i ciesz się rozgrzewającym smakiem, który idealnie sprawdzi się w zimowe dni.

gorąca czekolada z chilli

Przepis 4

Przygotowanie i wypicie wyjątkowej wersji gorącej czekolady z dodatkiem wiśniówki to świetny sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory. Zacznij od podgrzania w rondelku mieszanki mleka i śmietanki, do której możesz dodać odrobinę słodyczy w postaci miodu lub cukru. Następnie wrzuć do tego wcześniej pokruszoną czekoladę – wybierz taką, która najbardziej odpowiada Twoim gustom.

Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, wyłącz palnik i wlej do garnka odmierzoną porcję wiśniówki, która doda napojowi wyjątkowego charakteru. W wysokiej szklance umieść na dnie kilka wiśni – mogą być nasączone alkoholem lub kandyzowane, w zależności od Twoich preferencji. Następnie zalej je przygotowaną gorącą czekoladą. Napój udekoruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą.

Podsumowując, filiżanka kakao albo gorącej czekolady to więcej niż sposób na ogrzanie się w zimowe wieczory. To przede wszystkim chwila relaksu, którą możemy podzielić się z bliskimi, wspólnie delektując się smakiem oraz aromatem wyjątkowych napojów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *