Napary na niepogodę – rozgrzej się

napar na przeziębienie

Kiedy temperatura za oknem spada, a pogoda nie rozpieszcza, szukamy czegoś, co pozwoli nam się ogrzać. Idealnym rozwiązaniem będą gorące napoje, które rozprowadzą ciepło po naszym ciele i poprawią nastrój. Oto przepisy na rozgrzewające napary.

Napar na przeziębienie

Przeziębienie to zbiorcza nazwa na grupę chorób wywoływanych przez szereg wirusów. Najczęściej spotykane objawy przeziębienia to: katar, kaszel, ból gardła, chrypka, osłabienie, ogólne rozbicie, ból głowy i senność. Ze względu na mnogość wirusów oraz różny poziom odporności u każdego z nas u konkretnej osoby przeziębienie może objawiać się różną kombinacją objawów.

Napary na przeziębienie to domowe sposoby leczenia, które mogą wspierać układ odpornościowy, szczególnie w początkowym stadium infekcji. Ich działanie przeciwzapalne, wynikające z obecności olejków eterycznych oraz kwasów organicznych, jest korzystne przy bólu gardła i stanach zapalnych dróg oddechowych. Napary wykonuje się najczęściej z ziela, liści i kwiatów. Zazwyczaj stosuje się jedną łyżkę stołową rozdrobnionego suszu ziołowego (zawiera go 5–8 g) na szklankę wody (200–250 ml).

Rośliny wykorzystywane do przygotowania naparów, takie jak liść prawoślazu lekarskiego, kwiaty rumianku czy bzu czarnego, zawierają substancje wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Dlatego przygotowując napar, należy zalać zioła gorącą, lecz nie wrzącą wodą, aby zachować ich właściwości lecznicze.

picie gorącej herbaty

Napary ziołowe, oprócz działania wykrztuśnego, mają także działanie osłaniające na błony śluzowe, co jest ważne przy kaszlu i katarze. Pamiętajmy, że dłuższy czas parzenia może wzmocnić działanie naparu. Warto też dodać witaminę C, aby zwiększyć skuteczność walki z przeziębieniem.

W przypadku wystąpienia kaszlu i kataru warto sporządzić inhalacje z olejkami o działaniu wykrztuśnym i mukolitycznym (upłynniającym wydzielinę): olejek rumiankowy (Oleum Chamomillae), ziele i olejek tymiankowy (Oleum thymi), olejek szałwiowy. Aronia czarnoowocowa (Aronia melatocarpa), poza wspieraniem odporności ze względu na zawartość witaminy C, jest źródłem fenolokwasów o działaniu przeciwzapalnym, dlatego jest szczególnie polecana w przypadku wystąpienia przeziębienia z kaszlem i katarem.

Napar imbirowy

Napar imbirowy jest polecany w przypadku, gdy zaczynamy odczuwać pierwsze symptomy przeziębienia, takie jak dreszcze czy uczucie chłodu, a także wtedy, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego. Pamiętajmy jednak, aby nie podawać go osobom z wysoką gorączką. Oto, co będzie potrzebne do jego przygotowania:

  • łyżka świeżo startego imbiru,
  • szczypta lukrecji,
  • kawałek kory cynamonu lub pół łyżeczki cynamonu mielonego,
  • pół litra wody.
napar imbirowy

Przygotowanie tego napoju jest proste. Wystarczy zagotować wodę, dodać wymienione składniki i gotować wszystko przez 10 do 15 minut – jeśli używamy cynamonu mielonego, czas gotowania skróćmy do 5 minut. Po ugotowaniu napar należy przecedzić i pić małymi porcjami.

Napar z energią ognia i Ziemi

Odkryj energię natury z naparem, który zadba o Twoje wewnętrzne ciepło. Ten wyjątkowy napój to klucz do utrzymania ciepła w żołądku i śledzionie.

Zacznijmy od składników, które harmonizują z energią ognia i Ziemi – elementów, które w medycynie chińskiej są odpowiedzialne za równowagę i siłę życiową. Do przygotowania tego rozgrzewającego eliksiru potrzebujecie:

  • pół łyżeczki suszonego tymianku lub rozmarynu,
  • pół łyżeczki suszonego kopru włoskiego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczyptę suszonej lukrecji,
  • pół litra wody.

Przygotowanie naparu jest proste. Wystarczy, że zagotujesz wodę w garnku emaliowanym lub ceramicznym, a następnie dodasz do niej wymienione zioła. Gotuj wszystko przez trzy minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozwól naparowi nabrać mocy, a następnie go wypij.

Napar Gui Zhi Tang

Jeśli interesują Cię bardziej zaawansowane mieszanki ziołowe, zwróć uwagę na recepturę Gui Zhi Tang, od setek lat stosowaną w Chinach.

Do przygotowania naparu potrzebujesz:

  • gałązek cynamonowca,
  • korzenia peonii,
  • świeżego imbiru,
  • korzenia lukrecji uralskiej przygotowanego w miodzie,
  • owoców głożyny pospolitej.

Zioła dokładnie umyj, a owoce głożyny pokrój i namocz – najlepiej przez co najmniej pół godziny. Gotuj wszystko na małym ogniu, aż do uzyskania około 250 ml wywaru. Pij go małymi łykami. Nie zapomnij o gorącym kleiku ryżowym, który również pomoże Ci się rozgrzać. Po spożyciu wywaru przykryj się.

Herbata lipowa

Herbata lipowa przygotowana z liści lub kwiatów tego drzewa ma znakomite walory smakowe, a oprócz tego – świetne właściwości zdrowotne. Znajdziemy w niej witaminy (PP i C), sole mineralne, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne i fitosterole. Suszenie lipy jest bardzo łatwe, a przyrządzanie z niej naparów to czysta przyjemność!

Spożywanie naparu z lipy działa uspokajająco, znakomicie dopełnia leczenie przeziębień (wycisza uciążliwy kaszel), wspiera układ odpornościowy i jest polecane osobom cierpiącym na niestrawność.

herbata lipowa

Napar z czarnuszki

Napar z czarnuszki można stosować na trądzik oraz na stany zapalne skóry. Dzięki swoim właściwościom minimalizuje ryzyko powstawania blizn. Czarnuszka dobrze odżywia skórę oraz włosy.

Jak przygotować napar z czarnuszki? Łyżeczkę nasion rozdrobnić w moździerzu. Zalać gorącą wodą. Parzyć pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Otrzymany napar można wypić, nanieść na chorobowo zmienione miejsce lub wetrzeć we włosy. Zalecane spożycie naparu to 2-3 porcje w ilości 100-150 ml.

Podsumowując, napary to idealne rozwiązanie na chłodne, niepogodne dni. Dostarczają ciepła i mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Więc kiedy za oknem goszczą szarość i deszcz, warto sięgnąć po filiżankę ulubionego naparu, by dodać sobie odrobiny ciepła i radości.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *