Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Rozprawmy się z mitami

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Na zdjęciu dojrzała kobieta pije kawę z córką.

Spożycie kawy rozpuszczalnej w Polsce nieco przewyższa upodobanie do kawy sypanej. Większość z nas zdecydowanie bardziej lubi tę pierwszą. Dlaczego? W kawie rozpuszczalnej zwykle doceniamy łagodniejszy smak i szybsze przygotowanie. Jednak picie kawy rozpuszczalnej wiąże się z wieloma wątpliwościami. Niektórzy zastanawiają się, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa, zwłaszcza po 50-tce. Spróbujmy rozprawić się z mitami krążącymi na jej temat.

Czy kawa rozpuszczalna to prawdziwa kawa?

Kawa rozpuszczalna, choć często postrzegana jako mniej szlachetna od swoich parzonych odpowiedników, to w rzeczywistości autentyczny produkt kawowy. Produkcja rozpoczyna się od ziaren kawy, które poddaje się procesowi palenia, a następnie mielenia. Potem zmielone ziarna są ekstrahowane przy użyciu gorącej wody lub innego rozpuszczalnika. W ten sposób wydobywa się z nich intensywny ekstrakt kawowy. Ten skoncentrowany płyn przekształca się później w suchy proszek poprzez suszenie rozpyłowe lub liofilizację – stąd czasem używana nazwa: kawa liofilizowana. Wspomniane techniki zapewniają odparowanie wody, dlatego w sklepach kupujemy wyłącznie rozpuszczalną substancję.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa po 50-tce? Na zdjęciu mężczyzna pije kawę.

Mimo że kawa rozpuszczalna zawiera te same ziarna, które wykorzystuje się do przygotowania klasycznej kawy mielonej, to jednak sposób przetwarzania sprawia, że końcowy produkt różni się formą. Zdaniem wielu miłośników kawy w wyniku tego procesu, kawa rozpuszczalna traci część swojego bogatego bukietu aromatycznego oraz subtelne niuanse smakowe. Z tego względu dla nich nie jest to kawa naturalna. Jednak w filiżance kawy rozpuszczalnej nadal znajduje się kofeina, a podstawowe cechy smakowe nie ulegają zmianom. Zatem kawa rozpuszczalna liofilizowana to atrakcyjny produkt dla każdego, kto ceni sobie szybkość i wygodę.

Czy kawa rozpuszczalna to sama chemia?

Wiele osób podchodzi z rezerwą do kawy rozpuszczalnej. Niektórzy obawiają się, że zawiera ona zbyt dużo niezdrowych substancji chemicznych. To jednak obawy nieuzasadnione. Proces tworzenia kawy rozpuszczalnej nie musi oznaczać automatycznego dodawania szkodliwych składników. Rzeczywiście, istnieją firmy dodające do swoich produktów przeciwutleniacze czy konserwanty w celu przedłużenia świeżości kawy. Tyle że to nie oznacza oznacza od razu szkodliwości dla zdrowia. Światowe marki dbają o naturalność kawy rozpuszczalnej.

Warto przeczytać:

Podczas wyboru kawy rozpuszczalnej warto zwrócić uwagę na skład produktu – zazwyczaj na etykiecie opakowania. Kawy rozpuszczalne zawierające 100% prawdziwych ziaren są zdecydowanie najlepsze. Unikamy niechcianych substancji i cieszymy się smakiem czystego napoju.

Na co pomaga kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna pomaga głównie na pobudzenie i zwiększenie koncentracji poprzez zawartość kofeiny. Często pijamy ją na początek dnia, gdy potrzebujemy chwili spokoju i czasu dla siebie. Poza tym kawa rozpuszczalna często:

  • zwiększa czujność i ogranicza zmęczenie;
  • przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga proces spalania kalorii;
  • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie w niewielkim stopniu;
  • potencjalnie zmniejsza ryzyko niektórych chorób;
  • dostarcza przeciwutleniacze.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna widoczna na zdjęciu?

Kawa stanowi bogate źródło antyoksydantów, a te odgrywają istotną rolę w ochronie naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Tym samym przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia różnych chorób przewlekłych – w tym sercowo-naczyniowych i typów nowotworów. Umiarkowane spożywanie kawy rozpuszczalnej wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby oraz ogranicza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Pamiętajmy tylko, że nie ma nic za darmo. Spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny w kawie rozpuszczalnej wywołuje niepożądane skutki – drażliwość, bezsenność u osób starszych czy problemy żołądkowe. Kawę rozpuszczalną powinniśmy pić z umiarem.

Przeczytaj równeż:

Ile można wypić kawy rozpuszczalnej dziennie?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć, ile można wypić kawy rozpuszczalnej dziennie. Dla większości dorosłych osób ilość kawy rozpuszczalnej nie powinna przekraczać 400 mg dziennie, zatem mniej więcej 4 filiżanek. Tylko że wrażliwość na kofeinę to sprawa indywidualna i niektórzy odczuwają niepożądane efekty już po mniejszej ilości kawy. Trzeba obserwować własny organizm i jego reakcje na spożywanie kawy rozpuszczalnej. Czasem trzeba z niej po prostu zrezygnować dla własnego dobra. Postępuje tak wiele osób zauważających i siebie negatywne efekty picia kawy rozpuszczalnej.

Bardzo często zapomina się innych produktach zawierających kofeinę. Herbata, napoje energetyczne czy czekolada – one wszystkie mają w swoim składzie kofeinę. Wpływają więc na całkowitą ilość przyjmowanej kofeiny, zatem trzeba je uwzględniać przy planowaniu codziennej diety. Pijmy mniej kawy rozpuszczalnej, jeśli jednocześnie pijemy dużo herbaty, energetyków lub lubimy przekąsić czekoladę.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Na zdjęciu silverka pije kawę z koleżanką.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowsza od sypanej?

Która kawa – rozpuszczalna czy sypana – jest zdrowsza? Cóż, nie ma jednoznacznych badań, a opinie bywają różne. Trzeba z pewnością uwzględnić różne aspekty ich wpływu na organizm. Tradycyjna, sypana kawa zachowuje większość naturalnych składników, czyli olejki eteryczne i antyoksydanty. Te związki przyczyniają się do poprawy funkcjonowania mózgu, chronią przed demencję, chorobami serca oraz działania przeciwzapalnego. Ponadto mielenie ziaren tuż przed zaparzeniem pozwala uzyskać bogatszy aromat i głębszy smak

Natomiast kawa rozpuszczalna, dzięki swojej prostocie przygotowania, zyskuje zwolenników wśród osób ceniących szybkość i wygodę. Pomaga zaoszczędzić czas, a poza tym typowa kawa rozpuszczalna ma często mniej kalorii, co wspiera osoby na restrykcyjnych dietach, kiedy muszą liczyć kalorie. Argumentem przemawiającym za wyborem kawy rozpuszczalnej przez osoby wrażliwe jest nieco mniejsza zawartość kofeiny. Jakie wnioski? Zarówno kawa rozpuszczalna, jak i sypana mogą być częścią zbilansowanej diety – pod warunkiem, że spożywamy je odpowiedzialnie i nie przekraczamy zalecanych, dziennych dawek.

Może zaciekawić:

Zatem, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dla jednych będzie zdrowa, dla innych nie. W ograniczonej ilości wpłynie pozytywnie na organizm, a w zbyt dużej ilości wywoła niepożądane skutki. To wszystko kwestia indywidualna. W każdym razie kawy rozpuszczalnej nie należy się obawiać – jeśli ją lubimy, warto ją pić. Trzeba po prostu robić to odpowiedzialnie.

  • Kategoria:
    Kuchnia
  • Data publikacji:
    12 czerwca, 2024
  • Ostatnia aktualizacja:
    25 paź 2024

Zostaw komentarz

0/50

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *